ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 06.08.09
STATUS: UCENIC
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 8 nopți
familie cu copii
[?] AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
PLAJA şi MAREA:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Impresii concediu Muntenegru iulie 2009

TIPĂREȘTE

Salutare tuturor

Am tot citit opinii favorabile si de o vreme si mai putin favorabile despre Muntenegru, fiind proaspat reintors de acolo o sa imi expun si eu parerea

In primul rand multumiri tuturor celor care au scris impresii despre MNE pe acest site.

O sa incep cu descrierea traseului la dus respectiv intors, apoi o sa imi scriu impresiile si concluziile despre acest concediu, poate ajuta pe cei care vor merge spre litoralul MNE.

Cazarea am avut-o asigurata la vila Maki pe perioada sambata 25 iulie –duminica 02 august in satul Radovici situat atat langa golful Kotor cat si langa mare.

Am plecat de la Timisoara vineri dimineata, inceputul a fost prost pt ca am luat o amenda la iesirea din comuna Denta pt depasirea vitezei regulamentare in sat cu 21 kmh (personal mi-e f greu sa cred ca am avut 71 kmh la ora in localitate, daca era 60-65 era mai plauzibil dar fiindca au refuzat sa imi arate imaginea pe radar si nu am timp de judecata am lasat-o asa si am platit amenda imediat la primaria din Moravita).

Asa ca aviz celor care merg incolo –spre iesirea din Ro sunt sanse sa dati de un radar.

Am mers pe traseul indicat de GPS si nu a fost nici o problema cu traversarea Belgradului, insa dupa Belgrad la un moment dat GPS-ul m-a rutat pe un drum mai scurt spre MNE si anume prin Valjevo si nu prin clasicul Cacak.

Problema a fost ca desi am scurtat cu ceva drumul –in varianta asta serpentinele au aparut mai devreme decat la varianta clasica asa ca in final am facut cred ca acelasi timp cu varianta clasica.

Traseul la dus a fost Timisoara –Moravita –Belgrad –Valjevo-Uzice –Prijepolje-Bijelo Polje-Mojkovac –Zabljak, am facut aproximativ 12 ore pana acolo cu pauza de cam 1 ora 30 min pe parcurs, in vama am stat cam vreo 15 minute intre SRB si MNE si cam 5 minute intre RO si SRB.

Din pacate pe traseul Mojkovac –Zabljak nu am vazut prea mult din canion caci era deja semiintuneric.

Am dormit la Virak, un mic satuc la vreo 4 km de Zabljak, am inchiriat o cabana intreaga cu 4 camere si 8 paturi (am fost 3 familii acolo) si a costat 85 euro per global pt toti.

A fost fain dimineata sa te trezesti la 1500 m altitudine, telescaunul era langa dar am preferat sa mergem spre mare in loc sa mergem cu telescaunul pana la cota 2200 (sau mia mult, nu mai stiu exact).

Am plecat spre mare in varianta diferita de cea clasica si anume Zabljak-Savnik-Niksic-Cetinje-Budva-Radovici (fara sa mai intram in Podgorica, am iesit de pe drumul spre Podgorica si am luat-o spre Cetinje la cativa km inainte de Podgorica).

Traseul a fost frumos dar plin de serpentine, multe in forma de U, drum ingust de 1 banda jumate si fara parapeti –asta pe ruta Zabljak-intrarea pe E762 care duce la Niksic

Am facut aproximativ 4 ore de la Zabljak pana la Radovici.

La intoarcere in Ro (duminica) am pornit pe drumul clasic Radovici-Budva-Podgorica dar la vreo 4 km dupa Podgorica am intrat in blocaj de trafic deoarece o masina din fata cazuse in prapastie in rau si in plus luase foc vegetatia langa drum, probabil tot din cauza accidentului. Cu o zi inainte prietenul meu care venise spre MNE statuse in vama SRB-MNE 2 h si 15 minute deoarece s-a blocat traficul in urma altui accident intamplat la cativa km dupa vama.

Am asteptat 1 h si 15 minute si cum nu era nici un semn de deblocare, estimarile de blocaj erau de 2 ore (dar m-am gandit ca nu ai nici o siguranta referitoare la timp in astfel de situatii) am hotarat impreuna cu un alt grup de alte 4 masini de AR si TM- intalnite acolo -sa nu mai asteptam ci sa o luam pe alt traseu mai ocolit, anume pe cel care am venit noi spre mare cu o singura modificare (daca este cineva din acel grup care citeste ce am scris il rog sa imi scrie in privat ca sa vad la ce ora au ajuns acasa).

Decizia s-a dovedit in final a nu fi tocmai cea mai potrivita dar asta e viata, prietenul meu care a decis sa astepte mi-a spus ca in 2 ore s-a dar drumul intr-adevar la circulatie si a avut fata de mine un avans de aprox 1h 30 pe traseu, atunci cand ne-am sunat reciproc sa vedem pe unde suntem.

Varianta de intoarcere a fost –intors la Podgorica-Niksic-iesire de pe E 762 spre Savnik-Zabljak-Pljevlja-Prijepolje (de data asta am luat-o pe scurtatura dinspre Prijepolje si Zabljak si nu am mai luat-o prin Mojkovac) -Uzice-Cacak. La Pljevlja ne-am despartit de cele 4 masini, ei au ramas sa alimenteze si noi am plecat mai departe.

Am facut 12 h si 20 minute de la Radovici la Cacak (dar am avut opriri de 1h 15 in blocaj plus aprox 1 h 30 minute pe parcurs, de exemplu la podul de pe raul Tara de dupa Zabljak).

La Cacak am decis sa ramanem sa dormim caci era deja ora 21. 20 si sotiei mele ii era f rau dupa toate serpentinele de pana la Cacak (de dupa Cacak nu mai sunt asa serpentine, se cam iese din munti).

Am dormit la un motel f fain in Cacak, se numeste Kole, e lipt de un mare showroom Skoda, e de fapt intr-o localitate lipita de Cacak numita Konjevici.

Il recomand cu caldura –e f curat, camerele arata f bine (mult mai bine decat camera unde am stat la vila Maki), pretul a fost 4800 dinari camera de 3 paturi ceea ce a aprox 49 euro (1 euro =92 dinari), camera de 2 paturi este 3500 dinari, micul dejun (optional) e 300 dinari de persoana (si a fost f ok, a meritat sa il luam).

A doua zi am plecat spre Ro pe varianta cu autostrada fara sa mai trecem prin Belgrad si anume Cacak-spre Kraljevo dar apoi iesit spre Kragujevac –intrare pe autostrada si mers 50 km (am platit 170 dinari taxa de autostrada, se putea plati si cu cardul) -iesire autostrada spre Pozarevac (sau spre Smederevo, nu mai imi amintesc exact) Gaj-Kovin-Bela Crkva-vama Naidas-Oravita unde a fost punctul terminus, a durat cam 4 ore din care stat in vama 10 minute, opriri pe traseu de aprox 30-45 min

Acum o sa incerc sa descriu avantajele si dezavantajele acestui concediu in MNE

1) cazarea la vila Maki a fost cam nashpa-camera micuta, bucataria f mica, aragaz antic electric dar functionabil. Rezervorul la WC era defect, tb sa scoti capacul de la rezervor ca sa poti trage apa de la mecanismul de dinauntru. Gazda a incercat sa il repare de cateva ori dar fara success. Cand trageai apa la WC se umplea baia de apa pt ca nu era etansata o tzeava. Mirosul din baie era cam greu, tb sa tinem usa inchisa. Prietenii mei care au avut o camera la alt etaj nu au avut probleme de genul asta si au fost multumiti. Oricum gazda era f amabila si saritoare.

2) In camera era TV si DVD player cu DIVX, f util pt copii, de la gazda puteai lua DVD-uri cate vroiai (piratate desigur J), aer conditionat

3) Plaja Plavi Horizont era relativ aproape, cam la 700 m. Parcarea la plaja costa 2. 5 euro pe zi, indifferent de nr de intrariiesiri, dupa 17 nu se platea nimic.

Umbrela cu 2 sezlonguri costa 7 euro pe zi. Pe terasa de pe plaja gaseai mancare la oferta zilei cu 6 euro de pers –felul 1, felul 2 si salata, tb insa sa citesti pe o tabla in litere chirilice sau sa cauti un chelner care vb engleza care sa iti explice ce feluri de mancare erau in oferta zilei

4) Plaja era cam mica, 350-400 m lungime cam 60% cu plata (la sezlonguri) si 40 % free, stanci la ambele capete, asa ca era aglomerata.

Din fericire sarbii mergeau la plaja in mare parte intre 10 si 18 asa ca dimineata intre 8 si 10 era mai liber, la fel dupa 18. Plaja era cu nisip f fin, apa se facea adanca f incet ceea ce era f fain pt copii. Apa insa era rece, ciudat fiind totusi sfarsitul lui iulie, cred ca doar jumatate din sejur am prins apa mai calda dar tot nu f calda. Copii au fost dezamagiti in zilele cu apa rece cand nu puteau intra in apa. Valuri nu erau deloc. Arici de mare erau doar in jurul stancilor (erau cu zecile acolo), in zona de nisip nu era niciunul.

5) Pe plaja era mizerie, in apa era mizerie, pe langa stanci era mizerie (inclusiv pubele intregi aruncate in apa, sper ca totusi goale). Multi oameni certati cu bunul simt care

preferau sa arunce inghetata, sticle, cutii de cola, etc pe plaja si in apa in loc sa se deplaseze 6-7 metri pana la o pubela. Erau inclusive cioburi de sticla pe plaja, ce e drept ca putine.

6) Destula mizerie era si in sat resp orasele in care am fost in zona

7) Serviciile cam proaste –am prins si chelneri amabili dar si chelneri care ne-au lasat sa asteptam 20 min la masa fara sa ne intrebe de sanatate caci isi savurau cola chiar langa noi, apoi am asteptat 30 minute dupa mancare si alte 20 minute sa platim.

In alta zi la alt chelner pranzul a durat cam 20 minute in total, a fost f rapid.

Tipul de la hidrobicicleta nu avea sa imi dea rest de la 20 euro, ziua urmatoare i-am adus marunt 4 euro si se stramba si bolborosea de zor in sarba vizibil nemultumit

8) Roamingul a fost f scump, ne-a golit creditul pe toate telefoanele, asta pt ca nu erai in tara UE

9) Drumul e f greu, sotiei mele i-a fost f rau (desi luase Metoclopramid inainte) atat la dus cat si la intors, la fel si sotiei prietenului meu - tinand cont ca sunt aprox 350-400 km de serpentinedrum in munti. Si mie mi s-a parut f nasol sa stai concentrat atatia km ca sa nu sfarsesti in prapastie sau sa ai accident. De acum inainte o sa aleg destinatia de concediu in fct de distanta parcursa pe autostrada pana la tinta, m-am lecuit de drumuri prin munti in coloana.

Ca atare celor cu rau de masina sau serpentine –le recomand sa aleaga alta destinatie decat MNE sau sa vina cu avionul (nu stiu cum o fi cu trenul)

Celor care le place adrenalina –aici e de voi J

Riscul de a intra in blocaje cauzate de accidente e mare (asa cum am zis si sambata si duminica au fost blocaje in munti)

10) am cautat alte plaje in speranta ca nu vor fi asa aglomerate, am fost la Krasici –erau doar niste stanci, la Oblatno –f mica si plaja de pietre cu f putin nisip, f aglomerata.

Pana la urma am ramas la Plavi Horizont desi era aglomerata dar barem era nisip si f buna pt copii

11) Noaptea e riscul mai mare de a fi oprit de politistii sarbi si de cautat nod in papura pt a da spaga. Prietenul meu a fost oprit noaptea, controlat luminile, vesta reflectorizanta si in final a fost gasit ca nu are set de becuri de rezerva. A platit 10 euro spaga si a trecut mai departe. In vama s-a intalnit cu un alt roman care trecuse si el prin filtrul acela de politie si a fost gasit fara cablu de tractare (el avea becuri de rezerva) si a dat si el spaga 10 euro.

Eu nu am avut probleme de genul asta dar am circulat ziua cand era traffic mai serios, oricum mi s-a parut plin de politie in Serbia.

12) Am fost in vizita la Budva la niste prieteni, stateau la Hotel Aleksandar la All Inclusive. Conditiile erau super acolo, problema era insa ca ii mancau tantarii de vii si plaja era un dezastru din pct meu de vedere-plaja cu pietre, apa adanca imediat dupa mal, f aglomerata, apa rece. Pe ei nu ii deranja ca nu aveau copii, pt mine insa era f rau sa fi stat acolo. Era ce e drept o varianta sa mergi langa Budva la Becici, acolo am auzit ca sunt plaje de nisip dar parca nu iti convine sa te trambalezi zilnic acolo si in plus de pe plaja Aleksandar puteai sa mergi oricand sa iei sucuri sib ere gratis fiind AI, dc mergeai la Becici tb sa platesti pt astea. Am vizitat orasul vechi in Budva, mi-a placut f mult

13) Am vizitat Kotorul, f frumos, am urcat spre fortareata dar am oprit la biserica, privelistea era impresionanta. Mare atentie cu parcarea la Kotor, parcati la o parcare privata (de ex este una Benovo parca, imediat pe dreapta dupa orasul vechi), eu am lasat masina pe trotuar si m-am trezit ca au ridicat-o si a tb sa merg cu taxiul la garajul politiei si sa platesc amenda pana la ultimul eurocent. Unde am parcat-o eu era alta masina locala pusa exact ca a mea, aia a ramas bine mersi acolo ca era de a institutii care era acolo, in schimb pe a mea au ridicat-o –mi se pare normal ca legea sa fie la fel pt toti. In fine –am gresit, am platit piparat, asta e viata.

14) am fost si la Tivat, un orasel mai mic, nu e asa de impresionant ca si Kotor dar faleza e faina (mergeti in directia centru, o sa ajungeti la o parcare care e free dupa ora, preturile sunt mai mici ca in Kotor la suveniruri si mancare

15) In Kotor si in Budva am vazut cersetori, unii stateau cu bebelusi micuti in caldura aceea. In Budva era un fotograf care avea o maimuta cu care se poza lumea, pt a stimula potentialii clienti o batea, copiii mei au fost f necajiti sa vada asa ceva, au zis sa sunt politia J, cred ca se spargeau de ras politistii sa ii suni pt asa ceva.

16) am luat tzapa cu o croaziera la Tivat cu vaporul la Coche d’eau, costa 8 euro de adult –am fost miercuri si am vb cu capitanul –a zis ca sambata la 20. 15 se tine sigur croaziera, doar Dumnezeu poate sa o impiedice. Cand am fost sambat acolo la ora 20 –vaporul nu era, doar un tip care cu chiu cu vai a explicat ca croaziera s-a amanat pt duminica (cand noi eram deja plecati) din motive organizatorice.

Concluzie:

Atat noi cat si celelalte familii nu o sa ne mai reintoarcem pe litoralul MNE –mie mi se pare efortul cu drumul prea mare pt a gasi niste conditii slabute.

Daca ma gandesc la concediul de anul trecut in Italia la Sottomarina–nu exista comparatie –plaja lunga de km, lata si neaglomerata, cu portiuni free f mari, apa f calda si putin adanca-era tot ce ne doream, acum am inteles mai bine lucrul asta. In MNE pe langa plaja si apa m-a mai deranjat putin si mizeria care provine din nerespectarea unor reguli de baza ale bunului simt.

Pt cei care se simt jigniti de concluzie-ii rog sa inteleaga ca asta e opinia mea personala, nu tb sa o imbratiseze si ei dar lumea tb sa afle si partile negative de acolo inainte de a lua o decizie referitoare la destinatia de vacanta.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de teognost in 06.08.09 09:00:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU. A mai fost în/la: Zabljak, cazare cabana privata
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5016 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (teognost); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest review

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
teognost

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.025349140167236 sec
    ecranul dvs: 1 x 1